Bahan-bahannya
Inti
Kulit popia
Ayam cincang
Sengkuang
Lobak merah
Bawang putih
Bawang merah
Lada sulah
Garam
Minyak masak
Sos
Bawang putih
Cili merah
Cili hijau
Cili api
Limau kasturi
Cara membuatnya
Basuh bersih ayam dan toskan
Sengkuang dan lobak merah diparut panjang
Bawang putih dan merah cincang halus
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan merah
Bila dah naik bau, masukkan ayam
Masak hingga ayam separuh masak, masukkan parutan sengkuang dan lobak merah
Masukkan garam dan lada sulah
Gaulkan sebati dan biarkan hingga masak.
Angkat dan toskan minyaknya sekejap sebelum digulung dalam kulit popia.
Gamkan kulit popia dengan bancuhan tepung gandum dan air
Kemudian bolehlah digoreng hingga kekuningan
Untuk sosnya, kisar semua cili dan bawang putih bersama air
Masukkan dalam periuk
Tambahkan jus limau kasturi dan biarkan masak.
0 comments:
Post a Comment