Monday, May 10, 2010

Home Made Koew Teow



Entry ni khas untuk dik Fira yang berada jauh di perantauan

Bahan-bahannya

350 gm tepung gandum
150 gm tepung beras
1 biji putih telur
200 ml air
tebung ubi secukupnya
minyak masak secukupnya
air untuk merebus
garam secukupnya

Cara membuatnya

Satukan kedua-dua jenis tepung, putih telur dan air ke dalam mangkuk adunan dan uli doh.
Jerangkan air dalam periuk. Masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya setelah air mendidih.
Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam mesin pasta no 1 dan putar (makin banyak tepung makin panjang koew teownya).
Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya dgn nombor besar (makin besar nombor makin nipis, buat takat no 4 atau 5 ok dah)
Setelah nipis, taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat. Buat sampai habis semua.
Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam mesin pemotong pasta yg bergigi besar. Potong sampai habis.
Rebus koew teow dalam air yg sudah mendidih tadi. Rebus kejap atau bila dah timbul, terus angkat dan toskan.
Masukkan koew teow yang sudah ditoskan  ke dalam dulang dan tuangkan sedikit minyak. Gaul rata. (buat masa panas, kalau tak nanti dia melekat).
Ulang sampai habis dan sejukkan sebelum simpan.

p/s: koew teow seeloknya jgn disimpan dlm petiais. biarkan pada suhu bilik aje.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...