Sunday, May 9, 2010

Vadai



Bahan-bahannya

300 gm kacang dhal - rendam semalaman
1 labu bawang besar - dadu
1 biji cili merah - dadu
1/2 sudu jintan manis
setangkai daun kari
garam
minyak masak

Cara-caranya

Tapis dan amik 3/4 kacang dhal, blend halus.
Campurkan kacang dhal yg sudah dikisar dgn yang tidak dikisar dalam mangkuk.
Masukkan bawang besar, cili merah, jintan manis, daun kari dan garam. Gaul biar sebati.
Basahkan tapak tangan. Letakkan sesudu bancuhan ke atas tapak tangan, leperkan sedikit dan goreng dalam minyak yang sudah dipanaskan hingga kuning keemasan.

p/s: resepi ni amik kat internet. sedap. first time buat ni terus jadik. 300 gm tu leh dapat banyak.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...