Wednesday, November 17, 2010

Kuah Lontong Ala Belasah



Haaaaa.... Arini masak kuah lontong ala belasah pulak. Percubaan pertama ni.


Bahan-bahannya

Santan (pakai segera punya je, senang)
Carrot
Kobis
Suhun
Cili kisar
Kiub ikan bilis
Udang kering
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Halia
Serai
Air
Garam
Minyak untuk menumis


Cara-caranya

Tumbuk bawang putih, bawang merah, kunyit hidup, halia dan kiub ikan bilis. (kalau rajin sampai hancur. Saya malas, tumbuk ala kadar aje. Hehehehe)
Titik serai
Panaskan minyak dan masukkan campuran cili kisar, bahan tumbuk dan serai ke dalam minyak. Tumiskan sampai masak.
Masukkan santan dan tambah air.
Bila santan dah mendidih, masukkan carrot ngan kobis. (Sebenarnya banyak campuran sayur tp stok tade. Biasanya orang letak kacang panjang, sengkuang, udang basah skali)
Kalau sayur tak tenggelam, tambahkan air.
Tambahkan garam secukup rasa.
Last sekali, masukkan suhun dan bolehlah padamkan api.


1 comments:

Heaven said...

Walla.... Dah lame la tak makan lontong...
Ni yang teringat nak balik Batu Pahat ni.. huhuhu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...