Bahan-bahan
Ikan patin
Asam Jawa
*Bawang Putih
*Bawang Merah
*Kunyit hidup
*Lengkuas
Cili kering yang dikisar
Serai
Tomato
Bendi
Garam
Gula
Air
Minyak
Cara membuatnya
Basuh bersih ikan patin dan rendam seketika dengan asam limau
Tumbuk bahan bertanda * dan titikkan serai
Panaskan minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk + serai + cili kering hingga naik bau
Masukkan asam jawa yang sudah dibancuhkan dalam air (saya guna pati asam jawa adabi)
Biarkan air mendidih
Masukkan bendi dan tomato
Masukkan ikan patin, garam dan gula
Biarkan hingga masak.
pssttt... kalau nak tambah daun kesom dan bunga kantan adalah dialu-alukan. Hehehe... Dalam rumah saya tak ada dua benda tu, so guna yang ada ajelah. Itu pasal dipanggil ala belasah.
0 comments:
Post a Comment